Spansk vannhund

"Perro de aqua español"

Str: Mellomstor
Aktivitetsbehov: Stort
Pelslengde: Krøllete, danner snorer
Behov for pelsstell: Lite
Allergivennlig: Nei

Generell omtale: Spansk vannhund er en aktiv rase som er ekstremt allsidig. Det er en hund som elsker aktivitet og oppmerksomhet og er livelig, morsom, leken og ikke minst er den jovial ovenfor sin eier. Den trenger å bli brukt både mentalt og fysisk med alle typer av utfordringer, trenger en eier som bruker tid på å stimulere dens egenskaper.

Per i dag brukes rasen til blant annet ulike hundesport som agility, lydighet, sportrening og ettersøk f.eks. ifht. narkotika og redning, selskapshund og jakt.

Størrelse: Perro er en mellomstor hund. Mankehøyde hos hanner er 44-50 cm og vekt 18-22 kg, hos tisper 40-46 cm og 14-18 kg. Kraftig kropp med en rett overlinje, manken lett markert. Ryggen skal være rett og kraftig med et lett fallende kryss.

Pels: Krøllete når pelsen er kort, når lengden vokser danner pelsen snorer 'dreads'. Omfangsrik pels. Godkjente farger er ensfarget hvit, brun og svart og tofarget med hvit. Tegninger som svart/tan og brun/tan er ikke tillatt, heller ikke tricolor.

Det finnes store forskjeller i forhold til pelskvalitet mellom individene, noen faktorer som påvirker pelskvaliteten er f.eks. gener, fôring, tiden hunden tilbringer i friluft og innetemperatur i hjemmet. Den optimale pelsen danner snorer uten under ull og er luftig inntil huden og dermed luktfri. Pelsen barberes rett ned ved behov. Ingen frisering av pelsen er tillatt.

Opprinnelse: Det finnes ulike teorier på rasens opprinnelse. Noen mener den er i slekt med enten den franske Barbet, Irsk vannspaniel eller Portugisisk vannhund. Andre mener at den kommer fra Asia og slekter på Puli og Komondor. Videre er det blitt hevdet at Spansk Vannhund er Puddelens stamfar. Rasen er svært gammel, men først i 1980 ble rasen for første gang anerkjent og registrert i FCI.

Det er funnet dokumenter fra år 750-1000 der den er omtalt. Den ble tatt i bruk av jegere og fiskere og disse har bidratt til å holde rasen "ren" uten innblanding av andre raser.

Du finner rasestandard for spansk vannhund hos NKK.

'dreads' - snorepels